voeding

Zo kies je voor een gezonde lunch

Ken je dat, je wil wel gezonder eten maar weet soms niet waar je moet beginnen? Of thuis lukt het allemaal wel, maar welke gezonde keuzes kan je op het werk maken? Je wil niet elke dag met je lunchtrommel met brood aan komen zetten, maar wat eet je dan? Welke gezonde keuzes kan je maken in de kantine? 

Kies voor groenten
Maak er een gewoonte van om bij elke maaltijd groenten te eten. Je lunch is een uitstekend moment om wat extra vezels en vitaminen te eten. Kies voor een schaaltje rauwkost om erbij te nemen: komkommer, radijs, tomaten of bijvoorbeeld paprika. 

Groente heeft een heilzame werking op ons lichaam. Varieer in groenten om een diversiteit aan vitaminen, mineralen en vezels binnen te krijgen. 

Laat tarwe links liggen
In Nederland is de keus voor tarwe producten sterk vertegenwoordigd in de supermarkt. In veel producten wordt tarwe als graansoort gebruikt omdat het makkelijk te verwerken is, maar vooral heel goedkoop. Deze overbewerkte producten zijn niet goed ons lichaam. Onze darmen worden er lui van en het bevat te weinig voedingsstoffen. 

Kies voor je lunch dan ook eerder voor een snee roggebrood of zuurdesembrood. Roggebrood bevat per plak 11 gram vezels. Je Dagelijkse Aanbevolen Hoeveelheid vezels is 30 – 40 gram per dag. Met 2 plakken roggebrood kom je al een heel eind. 

Zuurdesembrood is een simpel en eerlijk product. Het bevat net als gewoon brood vitaminen en vezels, maar door het gistingsproces van zuurdesembrood worden al die goede eigenschappen beter opgenomen.

Kies mager beleg
Het is nogal bepalend hoe je je brood belegd of het gezond is ja of de nee. Het moge duidelijk zijn dat jam, chocopasta of vruchtenhagelslag, suiker is in een leuke verpakking. Kies je voor pindakaas, wat een gezonde keuze is, kies dan wel voor suikervrije pindakaas. Of: ga eens voor een alternatief: amandelpasta of gemengde notenpasta is verrassend lekker. 

Als je voor een hartige variant boterham gaat en je eet vlees kies dan voor kipfilet, kalkoenfilet, rosbief of bijv. runderrookvlees. Worst, spek of varkensvlees is vaak veel vetter en zou ik niet doen. 

Ben je geen vlees eter, kies dan hummus (is er in vele varianten) of avocado. De kipkerrie-, kipsate-, eiersalade (en andere varianten) zijn allemaal bewerkte producten waar vaak ook suiker aan toegevoegd wordt. Kies voor natuurlijke producten, niet alleen smaken ze beter maar ons lichaam kan dit beter verteren. 

Ga voor kleur
Kleur op je bord is altijd goed en dan heb ik het met name over de kleur van groenten. Hoe meer kleur je hebt op je bord, hoe meer variatie aan vitaminen en mineralen je binnen krijgt. Daarnaast zitten groenten vol met vezels, die je nodig hebt voor gezonde darmen. 

Schep meer salade op 
Eet een salade bij je boterham. En het liefst: eet dit als eerste. Maak je salade zo kleurrijk mogelijk, varieer met verschillende groenten, maar meng er ook wat fruit door heen of kies voor een magere kaas. Als je het lekker vindt om je salade aan te maken met een dressing, kies dan eentje op olie basis. Dressing op basis van yoghurt of mayonaise zou ik links laten liggen. 

Ga voor roomboter
Vind je het lekker om wat boter op je brood te nemen? Kies voor roomboter in plaats van margarine. Roomboter is een natuurlijk product en bevat vitamine A, D en E. Door bijvoorbeeld olie bij je salade te eten, zorgen deze vetten ervoor dat je vitaminen beter worden opgenomen. Dubbele winst dus! Roomboter bevat wel veel vet en meer kcal dan margarine, maar het is een product waar niet mee geknoeid is zoals margarine.

Tot slot: drink jus d’orange
IJzer wordt veel beter opgenomen als er vitamine C in je voeding aanwezig is. Laat daar jouw glas jus daar nu eens barstensvol mee zitten! Kies dus niet voor een glas melk maar voor een glas verse (!) jus. 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial