voeding

Intermittent fasting: update na 2 weken

In mijn vak als personal trainer en voedingsdeskundige vind ik het belangrijk om zelf te ervaren hoe bepaalde trainingen of bepaalde voedings-hypes zijn. Op die manier kan ik ervaren hoe het is en al dan niet aan mijn clienten adviseren. Om die reden ben ik eind oktober gestart met de hype waar je nu bijna mee doodgegooid wordt: intermittent fasting. In deze blog deel ik met je hoe ik de afgelopen weken ervaren heb.

Intermittent fasting (onderbroken vasten) kan je verschillende manieren ‘doen’. Je kan kiezen voor de 5:2 variant. Hierbij eet je 5 dagen normaal en 2 dagen per week eet je niet tot maximaal 1 gerecht van rond de 500 kcal. 

Dan heb je de 16:8 variant: hierbij eet je elke dag, maar in 8 uur tijd. 

In je vastenperiode mag je koffie, thee en water drinken. Geen energie houdende dranken dus. Na het nodige speur- en leeswerk blijkt bij mij de 16:8 variant het beste te passen. Ik kies ervoor om te eten ergens tussen 11 – 19 uur. 

Ik sta altijd wel vroeg op, dus de ochtend zal voor mij lang worden. Aangezien ik bijna elke avond werk, heeft het voor mij geen zin om na 19 uur nog te mogen eten. Maar les ik er wel voor om zo laat mogelijk nog een maaltijd te nuttigen voordat ik weer aan het werk ga. 

En uit ervaring blijkt ook: de ochtend duurt lang. Als je dan ook nog een afspraak van 11 – 12 uur hebt, dan knort je maag flink tegen de tijd dat het 12 uur is. Ik voel me niet slap, heb geen hoofdpijn of futloos. In tegendeel: afgezien van de honger, voel ik me helder en scherp. Als het dan eindelijk tijd is om te mogen eten, ben ik wel extra blij dat ik mag! Smoothie, kwark met fruit, noten, het gaat er allemaal in. Je merkt gelijk dat je motor aan gaat, waar ik het eerst nog koud had en mij dik aankleedde, voel ik dat mijn lichaamstemperatuur weer stijgt en kan ik een laag uittrekken. 

Omdat je maar in een tijdsbestek van 8 uur eet, eet je redelijk dicht op elkaar. En dat is gelijk ook de valkuil. Je hebt niet altijd honger na 2,5 uur. Hierdoor bestaat de kans dat je te weinig gaat eten, te weinig kcal binnenkrijgt en dus ook te weinig voedingsstoffen. Dat is misschien leuk op de weegschaal, maar gezond is het niet. Om voor mezelf bij te houden of ik wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijg, hou ik gedurende deze tijd een voedingsdagboek bij. Hieruit blijkt ook dat ik niet altijd voldoende kcal binnenkrijg. Punt van aandacht voor de komende periode! Op donderdagavond geef ik 3 groepslessen, ik verbrand dan rond de 1000 kcal in totaal. Als je dan al te weinig eet, dan kom je helemaal in de min. En hier wordt je lichaam niet blij van. Je bent dan alleen maar aan het afbreken in plaats van opbouwen. Voor mij was dat deze week wel echt een probleem. Door een drukke agenda lukte het mij niet om voldoende te eten. Dus naar bed met 800 kcal te weinig en erg hongerig. De volgende dag om 11 uur mag ik pas weer eten. Dat wordt afzien. 

Wat bij dus belangrijk is om te doen: meal preppen (om het even populair te zeggen). Maaltijden voorbereiden en meenemen. Dit lukt me aardig goed met ontbijt, lunch en tussendoor. Maar een avondmaaltijd meenemen, dat is een ander verhaal. Lukt dit in mijn overvolle schema? Of moet ik een andere oplossing zoeken?

Intermittent fasting zou voor sporters geschikt zijn omdat ze niet afhankelijk zijn van de suiker verbranding om te sporten maar dat je lichaam ook sneller en makkelijker energie haalt uit je vetmassa. Veel sporters, vooral voor duursporters, eten tussendoor iets van snelle suikers om deze voorraad op pijl te houden en zo door te kunnen blijven gaan. De zogenoemde ‘man met de hamer’ zou uitblijven met intermittent fasting omdat je niet afhankelijk leert te zijn van die suikers. Dat heb ik gemerkt. Zondagochtend BodyPump geven (350 kcal verbranden) op een nuchtere maag? Geen probleem. Hardlopen in de duinen (10 kilometer)? Geen probleem. Vooral bij deze laatste had ik het gevoel dat ik door kon blijven gaan. Meestal ren ik met enige moeite door de duinen 8 / 9 kilometer. Nu: twee vingers in mijn neus. Ik had energie voor 10. 

Dan de cijfers. In 2 weken ben ik 3 ons afgevallen in gewicht. Ik heb 0,3% spiermassa erbij gekregen en ben 0,7% vetmassa verloren. Mijn visceraal vet (in de buikholte, rond de organen) is gedaald van 5 naar 4 (onder de 12 is nog gezond). 

Overall: ik ben niet ontevreden. Het is over het algemeen goed te doen. Mijn grote uitdaging voor de komende periode: voldoende eten en meer maaltijden gaan voorbereiden. 

Binnenkort meer!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial