voeding

De parels van moeder natuur: Kurkuma

Ik word altijd zo enthousiast van de parels van moeder natuur. 1 van die parels is kurkuma. Kurkuma is een Indiase geelwortel. Een specerij die wordt gewonnen uit de plant Curcuma longa.

Kurkuma is een belangrijk bestanddeel in de Indiase keuken, het wordt daar ook al 2500 jaar gebruikt. De geneeskrachtige werking van kurkuma is bijzonder. Het werd bekend vanwege zijn ontstekingsremmende werking, daarnaast gebruiken veel mensen het om de gewrichten soepel te houden. Kurkuma is een antioxidant en beschermt lichaamscellen van buitenaf. Nu blijkt ook dat kurkuma in behandeling van alzheimer tot kanker gunstig werkt. Kurkuma is een natuurlijk antibacterieel middel en handig voor het desinfecteren van snijwonden en brandwonden. 

Als je meer kurkuma in je voeding wil opnemen, kan je het toevoegen aan je currygerechten, maar ook bonen, kip, eieren, rijst en vis lenen zich uitstekend. Ik doe een beetje kurkuma bij mijn rijstwafel met avocado en zwarte peper. Een bepaalde stof in zwarte peper, piperine, zorgt ervoor dat de werkzame stof in kurkuma, Curcumine, beter wordt opgenomen.  

In deze tijd van het jaar, als de dagen kort zijn, kan het heerlijk zijn om voor een warme drank te maken zoals Golden Milk. Het hoofdbestandsdeel hiervan is kurkuma. Maar ook de andere specerijen zorgen er gezamenlijk voor dat je een glas vol gezondheid hebt. De combinatie van de specerijen versterken elkaar. Volgens de Indiase Ayuverdische geneeskunst zorgt deze inwendige hitte voor het bevorderen van de bloedsomloop. Daarnaast bevatten specerijen veel vitamines en mineralen die bevordelijk zijn voor de gezondheid. 

Ingrediënten voor 1 glas:

  • 250 ml amandelmelk
  • 2 TL kurkuma
  • 1/2 TL kaneel
  • 1/2 TL gember (poeder)
  • 1/2 TL kokosolie
  • Snufje zwarte peper
  • Optioneel honing of ahornsiroop. 

Bereidingswijze:

Alle ingrediënten voeg je toe in een steelpannetje en verwarm je tot het kookpunt. Meng de specerijen goed door elkaar met een garde of een vork. 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial