beweging,  voeding

Ik deed aan intermittent fasting en dit is wat er gebeurde

Afgelopen oktober besloot ik te starten met intermittent fasting. Niet alleen vanwege de genoemde gezondheidsvoordelen, maar ook om te ontdekken of dit iets is wat ik mijn cliënten kan adviseren. Deze nieuwe trend op het gebied van gezonde leefstijl wint aan populariteit en in mijn praktijk krijg ik hier regelmatig vragen over. 

In essentie is intermittent fasting het verschuiven van je eetmoment, hierdoor ben je lange tijd nuchter. Je kan verschillende eetmomenten hebben: een 5:2, waarbij je 5 dagen eet en 2 dagen niet (afgezien van een lichte maaltijd van maximaal 500 kcal in die vasten periode) of een 16:8 variant, 16 uur niet eten, 8 uur wel. Gevolg van intermittent vasten is een verbeterde vetverbranding, het afremmen van veroudering en mogelijk gewichtsverlies. Uit experimentele onderzoeken blijkt ook dat dat perioden van niet eten je brein scherp houdt. Verder helpt het je lichaam te herstellen en te rusten. Een vereiste is wel dat je een gezonde leefstijl hebt. 

Op biologisch-metabool niveau gebeuren er twee interessante dingen met je lichaam als je vast.

  1. De metabole switch: of wel je gaat van een suikerverbranding over naar vetverbranding. Sporters hebben hierdoor minder last van de zogenaamde ‘man met de hamer’, omdat ze niet afhankelijk zijn van de hoeveelheid glucose. 
  2. Autofagie.

Autofagie of wel, de afbraak van je cellen. Door het vasten verleng je de levensduur van je cellen. Je lichaam recycled de cellulaire stoffen en moleculen. Dit doet je lichaam als het langdurig wordt onthouden van energie. Met andere woorden: om in leven te blijven moet je lichaam bestaande reststoffen recyclen. Dat gebeurt met vasten. Autofagie maakt het mogelijk voor mensen om enkele dagen of zelfs weken te overleven zonder eten. 

Het advies is om 2 tot 3 keer per jaar een vastenperiode te doen van ongeveer 8 weken. Mijn eerste vastenperiode heeft bijna 3 maanden geduurd. Ik maakte deze keuze omdat ik ook in januari helemaal geen alcohol dronk. Daarbij was het moeilijker om tijdens kerst en oud&nieuw maar een korte ‘feeding window’ (de periode dat je mag eten), aan te houden. 

De eerste weken van oktober heb ik het, zoals ook wordt geadviseerd, rustig afgebouwd. Elke dag een half uurtje later eten en eerder stoppen. Tot ik op die 8 uur zat. Gemiddeld begon ik de dag rond 11.00 uur met eten en stopte ik om 19.00 uur. Vooral de ochtend waren in het begin erg moeilijk. Als ik op donderdagavond nog 3 uur had gesport, en de volgende dag voor het eten ook nog ging hardlopen was het afzien. Vooral in het begin. Hoe langer ik dit vol hield, hoe makkelijker het ging. Ook is het heel fijn dat je ’s avonds heel duidelijk weet: ik eet niets meer. 

Let wel: thee, water of andere dranken waar geen energie in zit, mag je wel drinken. Alcohol viel hier uiteraard buiten. Een vrijdag doorhalen in de kroeg, telt dus eigenlijk ook niet mee. 

Wat mij vooral opviel was hoe scherp ik ’s ochtends was. Ook ik, die dol is op eten, kan blijkbaar langere tijd zonder. En makkelijk ook. 10 kilometer hardlopen in de duinen op een nuchtere maag? Geen probleem. Sterker nog: ik had het idee dat ik vleugels had en wel kon blijven rennen. Bijkomend voordeel is je snoept veel minder. De eetmomenten zitten dicht op elkaar, hierdoor heb je soms nog niet eens honger terwijl je wel hoort te gaan eten. Ik maakte gezondere keuzes want ik had bijv. nog niet voldoende vetten binnengekregen. En koos dan voor noten in plaats van winegums (my guilty pleasure). Wel zit hier ook gelijk het gevaar: omdat je geen honger hebt, eet je misschien te weinig. Hierdoor krijg je te weinig energie en voedingsstoffen binnen. Belangrijk is dus dat je 3 volwaardige maaltijden eet. Anders doe je je lichaam echt te kort. 

Als ik kijk naar de cijfers ben ik van 58,68 kilo naar 56,82 kilo gezakt in 3 maanden tijd. Mijn vetpercentage is verlaagd van 22,2% naar 20,1%. Mijn spiermassa is van 25,3 kg verhoogd naar 25,4 kg. Mijn visceraal vet (vet in mijn buikholte en rond mijn organen) is stabiel op 4 gebleven. 

Zou ik iedereen interimtent fasting adviseren? Nee. Sommige mensen zien het als dieet om wat kilo’s kwijt te raken, maar leren niet wat een gezonde leefstijl is. Daar zou ik altijd beginnen. Leer eerst wat gezond eten is, krijg routine en regelmaat in je voeding, mak de juiste keuzes, beweeg regelmatig en daag jezelf uit in het sporten. Pas als je dat op de rit hebt en je wilt jezelf een gezondheid-boost geven, probeer dan eens 8 weken intermittent fasting uit. 

Ben jij echter iemand die al gezond leeft en eigenlijk meer uit zijn sportprestaties wil halen? Of wil je net even wat meer vet verbranden? Dan zou ik, wel onder begeleiding of laat je goed informeren, intermittent fasting onderdeel maken van je leven. Waarbij je naast je gezonde leef- en eetpatroon 2 tot 3 keer per jaar zo’n periode van vasten aanpakt. 

Wil je hier nu meer informatie over, of wil je begeleiding in het krijgen van een gezonde leefstijl? Ik kan je hierbij helpen. Neem contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wie weet kunnen we iets voor elkaar betekenen. 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial