Afgelopen week had ik mijn een eigen bananenbrood gemaakt en uitgedeeld. De reacties waren zo overweldigend dat ik besloot om het recept te delen. Ik heb al een bananenbrood-recept op mijn site staan. Maar deze was nog beter en wilde ik jullie niet onthouden.
Ingrediënten:
- 100 gram volkoren boekweitmeel
- 100 gram havermout
- 4 rijpe bananen (met van die spikkels)
- 4 eieren
- 200 gram dadels zonder pit
- 100 ml ongezoete plantaardige melk (amandelmelk of havermout is geschikt)
- 100 gram blauwe bessen
- 3 tl kaneel
- 1/2 tl zout
- 1 tl vanille extract
- 1 tl baking soda
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Meng de boekweitmeel en de havermout in een kom
- Meng de kaneel en het zout er door heen
- Mix de rijpe bananen (hoe rijper hoe lekkerder en smeuïger je brood) en de eieren door elkaar
- Gebruik een krachtige blender om de dadels, de plantaardige melk en de vanille tot 1 glad geheel te maken.
- Meng het meelmengel, de bananen en het dadelmengsel door elkaar. Gebruik hier een grote kom voor.
- Voeg de blauwe bessen toe en de baking soda.
- Schep alles in een cakevorm, gebruik hierbij bakpapier of vet de vorm goed in met kokosolie.
- Zet minstens 45 minuten in de oven.
- Na 45 minuten controleer je het brood of het gaar is door er met een sateprikker in te prikken. Als het beslag gaar is, blijft er niets aan de prikker plakken.
- Haal het brood uit de cakevorm en laat afkoelen op een rooster. Zo voorkom je dat de onderkant zacht wordt.
- Laat het goed afkoelen, snij vervolgens in plakken en bewaar in de vriezer.
Variatips:
- Gooi een handje ongezouten en ongebrande noten door het beslag
- Vervang de blauwe bessen voor frambozen
- Meng 2 eetlepels koksrasp door het mengels
- Ook heerlijk om stukjes pure chocolade door het beslag te mengen.